sep 152010
 

Inför vår semester i år bestämde vi oss ganska tidigt att vi skulle göra en liknande resa som vi gjorde på vår bröllopsresa i september 2008. Att med en grov resplan ta bilen och rulla iväg och se vart vi hamnar. Denna gången var siktet inställt på Frankrike, med ett första stopp i det lilla hertigdömet Luxemburg som jag har en speciell anknytning till. Det har varit många foton att gå igenom och lusten att sitta och redigera har inte varit så stor under sommaren. Nu har jag dock gjort ett ryck och här kommer äntligen ett första smakprov av de drygt tusen bilder vi tog!

Tisdagen den 6 juli körde vi över bron, genom Danmark och tog färjan över Rödby-Puttgarden, och så vidare genom Tyskland på den vedervärdiga A1. Sent på tisdagskvällen, tolv timmar senare sladdade vi in på en bekant gata i lilla byn Nospelt i Luxemburg. Oh my! Att köra in i landet väckte många minnen inom mig. 1996-1997 bodde jag och jobbade som au pair i Luxemburg. Det är hela 14 år sedan, men det känns på många sätt som igår. Vi började med andra ord vår sköna semester med att spendera några dagar hos familjen Biver som var en av två familjer som jag jobbade för. Min au pair-mammi Cattis med sin man Marcel och deras tre ljuvliga barn Jenny (som jag hade hand om), Amanda som föddes samma år jag åkte hem och minstingen Philip.

Jag blev alldeles hänförd av att träffa familjen igen att jag HELT glömde av att fota dem ordentligt, ren skandal! Vilket helt enkelt innebär att det får bli en ny resa snart igen ;) Alla foton i världen kan dock inte kompensera den varma och innerliga kram jag fick från min au pair-dotter Jenny. Den glömmer jag aldrig! Hon var drygt runt 2 år när jag hade hand om henne, nu är hon 16 år…time flies!

Under de dagar vi var i pyttelandet Luxemburg, utforskade vi både huvudstaden Luxemburg och lite av den vackra landsbygden uppåt i landet. Vi började dock vår första dag på terrassen med en lång frukost och nostalgi i form av en styck kartong Mëllech. Mjölk på luxemburgska, vilket är det språk man talar i landet vid sidan av tyska (som all undervisning sker på) och franska.

Cattis och Marcel har planterat lavendelbuskar utmed gången upp till huset. De stod i full blom när vi var där, så fantastiskt vackert! Sebastian väntar tålmodigt på mig, under tiden jag kryper omkring och fotar ur alla vinklar :)

En färgklick mitt i centrala Luxemburg. Statyn ”La Temperance”, som är en del av konstnärinnan Niki de Saint Phalles utställning av statyer runt om i världen, som gestaltar de förhistoriska Venusfigurinerna.

Vackra Pfaffenthal, ett kvarter som ligger i en dalgång nedanför Luxemburgs centrum.

Efter en lång utforskande promenad gick vi tillbaka till centrum igen och åt lunch på Chi-Chi´s. Alla au pairer som jobbat i Luxemburg skulle få ett leende på läpparna om de läser detta, där har man ätit och druckit margaritas ett antal gånger :)

På kvällen bjöd Cattis och Marcel på en barbecuekväll på deras terrass i kvällssolen. Det blev även många nostalgiska samtalsämnen, om saker som förändrats och inte förändrats sedan jag var i Luxemburg. Om Annki, min kära kompis och au pair-kollega läser detta, kan jag meddela att Eicher Frères och Pizza Hut ligger kvar på samma ställe i Strassen ;)

Dag två i Luxemburg åkte vi upp till staden Vianden i nordöstra Luxemburg. En stad som är känd för sitt vackra slott som har anor från 1100-talet, för sina valnötsodlingar och en årlig valnötsfestival som äger rum andra söndagen i oktober, där man kan få smaka på och köpa med sig valnötslikör, -mjölk, -bröd, -kakor, -godis, -ost, osv.

Det var väldigt varmt de här dagarna vi var i Luxemburg. I solen var det upp emot 35 grader och vindstilla, så vi passade på att pusta ut i skuggan så ofta vi kunde. En flaska (eller två) med vatten i fickorna var ett måste. Jag är dock INTE den som klagar, detta väder passar mig som handen i handsken :)

På väg ner från slottet igen, och på jakt efter något gott att äta till lunch.

Kollar av om det finns något fritt wifi i närheten ;)

Om man besöker familjen Biver får man även stifta bekantskap med den fyrbenta delen av familjen. Den består av en styck hund, två katter, två kaniner, två marsvin, två sköldpaddor, en leguan och så pricken över i, ett antal hästar :)

Efter tre nätter och två dagar i Luxemburg är det dags för oss att köra vidare mot nya äventyr. Med hjälp av Cattis och en god vän till henne, har vi fått tips om en mysig stad i provinsen Champagne som blir nästa stopp på resan.

  Kommentera gärna! (8) till “Luxemburg & Frankrike- del 1”

 1.  

  Vilka härliga bilder! Jag har alltid velat se Frankrike speciellt Provence under tiden då lavendeln blommar… men vi lyckas alltid missa det trots att vi är där minst 2 ggr om året. Suck. Får planera in det nästa år.

 2.  

  Fantastiskt fin blogg och underbara bilder från er semester.

 3.  

  Å njuter av dina underbara resebilder!

 4.  

  Så fint du har fått det här inne! Ser jättebra ut!

  Och vilka härliga semesterfoton dessutom! Ni verkar ha haft en underbar sommar att se tillbaka på.

 5.  

  Underbara bilder!

 6.  

  Hej Linda!

  Klart jag följer din blogg. Verkligen superfint!

  Härligt att se bilderna från Luxemburg eller Letzebuerg. Vilket fantastiskt hus familjen Biver byggt och så vansinnigt vackert med lavendeln på framsidan. Man kan inte tro att det är samma hus!

  Jasså, Pizza Hut ligger kvar och Chi-chi…jösses vilka minnen!

  Det ser ut som ni haft en fantastisk semster.
  Kram

 7.  

  […] första dagarna på resan finns här, då vi besökte min ena aupair-familj i Luxemburg. Vi hade planerat att nästa stopp skulle bli […]

 8.  

  […] två gick genom Tyskland och Luxemburg till Frankrike (finns två blogginlägg om denna resan här och […]

 Svara

*

* (visas inte)